• Lorem ipsum

Hi res audio, wat is dat? Hier is alles wat je moet weten.

1 Oct 2024

Muziek luisteren is leuk, maar écht elk detail in uw favoriete nummers horen? Dat kan met hi-res audio.

U heeft de term misschien al eens voorbij zien komen, maar weet niet precies wat het betekent. Geen zorgen, we leggen stap voor stap uit wat hi-res audio is, waarom het een verschil maakt, en hoe u er optimaal van kunt genieten.

Benieuwd naar alle voordelen? Lees verder en ontdek alle details...

Wat is hi res audio?

Hi-res audio, ook wel bekend als high-resolution audio, verwijst naar geluidsbestanden die een veel hogere kwaliteit hebben dan traditionele audioformaten zoals MP3 of CD. In eenvoudige termen betekent dit dat hi-res audio meer details en nuance in de muziek bevat, waardoor u een rijkere en helderdere luisterervaring krijgt.

Een standaard MP3-bestand comprimeert de muziek om ruimte te besparen, wat betekent dat bepaalde delen van het geluid worden weggelaten. Dit zorgt voor een verlies in kwaliteit, vooral in de hoge en lage tonen.

Hi-res audio gebruikt daarentegen veel minder compressie of zelfs helemaal geen compressie, waardoor de muziek wordt opgeslagen in een veel hogere resolutie, zoals 24-bit/96kHz of zelfs 24-bit/192kHz. Ter vergelijking, een gewone CD heeft een resolutie van 16-bit/44.1kHz.

grafieken van de verschillende audio resoluties

Bron: cambridgeaudio.com

Waarom zou u hi-res audio overwegen?

Hi-res audio staat voor “high resolution audio,” oftewel geluid van een veel hogere kwaliteit dan u gewend bent van MP3’s of CD’s. Het verschil zit in de hoeveelheid details die u kunt horen. Bij hi-res audio is er namelijk veel minder informatie uit de opname weggelaten, wat bij een MP3 wel gebeurt om het bestand kleiner te maken.

Stel het u zo voor: bij een MP3 wordt de muziek als het ware ingepakt om ruimte te besparen. Dit betekent dat er bepaalde geluiden verdwijnen die het menselijk oor toch niet zo snel zou opmerken. Maar wanneer u hi-res audio beluistert, is er geen “inpakproces” geweest, en hoort u de muziek zoals het oorspronkelijk is opgenomen in de studio. Dit geeft een veel helderder en rijker geluid.

Wat zijn de voordelen van hi-res audio?

  • Meer details: In hi-res audio hoort u dingen die u anders zou missen. Denk aan de zachte echo van een drum in de verte of een subtiele noot op de gitaar. Al die kleine details voegen extra diepte toe aan de muziek.
  • Beter dynamisch bereik: Dit betekent dat zowel de hele zachte als de harde geluiden goed tot hun recht komen. Bij MP3’s klinkt alles soms een beetje vlak, terwijl hi-res audio het verschil laat horen tussen een fluisterzacht moment en een krachtige uithaal.
  • Rijker geluid: Hi-res audio laat de muziek voller en realistischer klinken. U hoort niet alleen de bas en de hoge tonen, maar ook alles daartussen, wat het geluid meer dimensie geeft.
  • Ruimtelijk geluid: Met hi-res audio krijgt u het gevoel dat u midden in de muziek zit. Het geluid omringt u en geeft een natuurlijke ervaring, alsof u in dezelfde ruimte bent als de muzikanten.

Hoe merkt u het verschil?

Misschien denkt u: "Hoor ik dat verschil wel?" Het is een begrijpelijke vraag. Maar veel mensen merken, zodra ze overstappen naar hi-res audio en goede speakers gebruiken, direct het verschil.

Het geluid voelt dieper en meeslepender. Vooral als u muziek luistert die u goed kent, zult u ineens nieuwe geluiden ontdekken die u voorheen niet hoorde.

Hi-res audio streaming en platforms

Als u hi-res audio wilt ervaren zonder gedoe met fysieke bestanden, dan is streaming een uitstekende optie. Gelukkig zijn er verschillende streamingdiensten die hi-res audio ondersteunen, elk met hun eigen voordelen. Hier zijn de populairste platforms waar u hi-res audio kunt streamen:

  • Tidal
    Tidal’s HiFi Plus biedt muziek in masterkwaliteit (tot 24-bit/192kHz), ideaal voor wie de beste geluidskwaliteit zoekt.

  • Amazon Music HD
    Met Amazon Music HD streamt u muziek in Ultra HD (tot 24-bit/192kHz), met een brede catalogus die voor elk wat wils biedt.

  • Qobuz
    Qobuz is dé keuze voor muziekliefhebbers die alleen het beste willen. Hun hi-res audio (tot 24-bit/192kHz) maakt uw luisterervaring compleet.

  • Apple Music
    Lossless Audio van Apple Music biedt hi-res audio, maar vereist specifieke hardware zoals een DAC voor de beste ervaring.

  • Spotify HiFi (binnenkort)
    Binnenkort introduceert Spotify HiFi, waarbij muziek in lossless kwaliteit beschikbaar komt—iets om in de gaten te houden.

alle hi res audio streaming platformen in een afbeelding met een achtergrond foto van een speaker

Waar moet u op letten bij hi-res audio streaming?

Hoewel al deze platforms fantastische opties zijn voor hi-res audio, zijn er een paar puntjes om in gedachten te houden:

  • Internetverbinding: Hi-res audio-bestanden zijn groter dan standaard muziekbestanden, dus een stabiele en snelle internetverbinding is essentieel voor een soepele ervaring.
  • Hardware: Om echt te genieten van hi-res audio heeft u goede apparatuur nodig, zoals een hi-res audio player of een hi res audio streamer. Deze zorgen ervoor dat de hoge kwaliteit van het geluid behouden blijft.

Als u niet zeker weet welke apparatuur het beste bij u past, helpt E-Styleaudio u graag om de juiste keuze te maken voor uw setup. Neem gerust contact op.

Hi-res audio en speakers: alles wa u moet weten om Hi-res audio af te spelen.

Om echt van hi-res audio te genieten, zijn goede speakers essentieel. Hi-res audio is ontworpen om elke nuance van een opname te laten horen—iets dat standaard speakers simpelweg niet kunnen weergeven.

Maar wat maakt de juiste speakers zo belangrijk?

De rol van speakers bij hi-res audio

Hi-res audio bevat veel meer details dan traditionele audiobestanden. Denk aan het verschil tussen het bekijken van een film in HD versus standaard definitie—het verschil in scherpte en diepte is enorm. Zo werkt het ook met geluid. Met hi-res audio hoort u elk instrument, elke ademhaling van de zanger, en zelfs de subtiele echo’s in de opnamestudio.

Een set kwalitatieve speakers, zoals de modellen die u bij E-Styleaudio vindt, zorgt ervoor dat deze details ook daadwerkelijk hoorbaar zijn. Goedkope speakers kunnen de geluidsinformatie in hi-res bestanden niet goed verwerken, waardoor u veel van de voordelen mist.

een foto van een hifi setup met high end speakers en een versterker in het midden

Welke speakers passen het best bij hi-res audio?

Voor hi-res audio wilt u speakers met een breed frequentiebereik en een lage vervorming. Modellen zoals de KEF LS50 of JBL L100 staan bekend om hun vermogen om de fijnste details uit de muziek te halen. Daarnaast wilt u speakers die goed samenwerken met versterkers en audiosystemen die hi-res audio ondersteunen. Het is namelijk niet alleen de speaker die het werk doet—ook de versterker en bekabeling moeten van hoge kwaliteit zijn.

Hoe haalt u het meeste uit uw hi-res setup?

  • Positie van de speakers: Zorg ervoor dat uw speakers op oorhoogte staan wanneer u luistert. Dit zorgt voor een directe, ononderbroken geluidsweergave.
  • Versterker en bekabeling: Gebruik goede versterkers en kabels om het volledige potentieel van uw hi-res audio te benutten. Goedkopere alternatieven kunnen signaalverlies veroorzaken, waardoor de geluidskwaliteit afneemt.
  • Ruimte-akoestiek: Denk ook aan de akoestiek van de kamer waarin u luistert. Te veel harde oppervlakken kunnen echo’s veroorzaken, waardoor details verloren gaan. Het plaatsen van akoestische panelen of het experimenteren met de plaatsing van meubels kan helpen om het geluid te optimaliseren.

Nogmaals bij E-Styleaudio helpen we u maar al te graag met het beantwoorden van vragen over de perfecte speakers en audio-opstelling om van hi-res audio te genieten. Neem contact op om te kijken hoe we uw speaker opstelling optimaal laten presteren.

Ervaar hi-res audio zelf

Hi-res audio geeft u de mogelijkheid om muziek te luisteren met meer detail en helderheid. Het is een stap vooruit in geluidskwaliteit, vooral wanneer u het juiste apparatuur en goede speakers gebruikt.

Bent u benieuwd wat hi-res audio voor u kan betekenen? Bekijk dan onze selectie van high-end speakers. Deze speakers halen het beste uit hi-res audio en zorgen voor een optimale luisterervaring in uw eigen huis.

Neem hier een kijkje en ontdek het verschil zelf.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter